8 Mart 2012 Perşembe

Gebelik döneminde beslenme

 

Gebelik tüm aile fertlerini etkileyen önemli bir süreçtir. Bu dönemde herkese büyük sorumluluklar düşer. Anneye düşen en önemli görevlerden birisi de beslenmesine özen göstermesidir. Aksi taktirde hem bebeğin gelişim sürecinde hem de annenin gebelik dönemi ve sonraki yaşantısında önemli sorunlar ortaya çıkabilir.
Bu dönemde beslenmede nelere dikkat edilmesi gerekir?
- Önemli olan her besin grubunda yeterli ve dengeli olacak şekilde ve çeşitlilik sağlayarak beslenmektir.
- Sebze / meyve grubundan günlük 4-5 porsiyon kadar tüketilmelidir. Aynı zamanda mevsiminde olan meyve ve sebzelerden tüketmek önemlidir. Sebze ve meyveler taze veya dondurulmuş olarak tüketilebilir. Ana öğünlerde sebze yemeği veya salata, ara öğünlerde meyve veya taze sebze tüketerek bu grubun günlük ihtiyacını karşılayabiliriz.
- Et, yumurta, kurubaklagil grubu iyi bir protein kaynağı olmasının yanı sıra aynı zamanda B12 vitamini, çinko, demir ve daha birçok vitamin ve mineral içerir. Balık; önemli bir omega-3 kaynağıdır. Kalp sağlığı ve bebeğin gelişimi açısından çok değerlidir. Bu nedenle haftada 2 kez balık tüketilmelidir. Haftanın diğer günleri diğer et grubu besinler tüketilebilir. Etlere uygulanan pişirme yöntemi kesinlikle kızartma veya kavurma olmamalı, haşlama, ızgara, buharda pişirme yöntemlerinden biri kullanılmalıdır. Kurubaklagiller bitkisel protein ve demir gibi önemi besin öğelerini içerir, bu nedenle haftada 1 gün mutlaka tüketilmelidir.
- Tahıl grubu (ekmek, makarna, bulgur…) karbonhidrat, bitkisel protein, posa, demir, kalsiyum ve B grubu vitaminleri içerir. Önemli olan bu gruptan tam tahıllı olanların yeterli ölçüde kullanımıdır (pirinç yerine bulgur, beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek gibi…).
-Süt ve süt ürünleri hem iyi bir kalsiyum kaynağıdır hem de protein, D vitamini, A vitamini ve B12 vitamini içerir. Gün içinde 3 bardak kadar süt-yoğurt ve 1-2 kibrit kutusu kadar (60g) peynir az yağlı olacak şekilde tüketilebilir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta pastörize edilmemiş süt ürünleri ve güvenilir olmayan peynir kullanımıdır.
Bu dönemde nelerden uzak durmalıyım?
Sucuk, sosis, salam gibi yüksek katkı maddesi ve koruyucu madde içeren et ürünleri, çiğ köfte, az pişmiş etler ve yağlı etler ve et ürünleri sakıncalıdır. Çiğ etten bulaşan parazitler (toxoplazma) özürlü bebek doğumları ile ilişkili bulunmuştur.
Ton balığı bu dönemde tüketilmemelidir. Çünkü içerdiği civa miktarı bebeğe zarar verecek oranda olabilir. Haftada en fazla bir kutu (net 140g) olacak şekilde tüketilebilir.
Yüksek a vitamini alımı veya preparat olarak kullanımı bebeğe zarar verebilir. Kullanılan vitamin takviyeleri veya balık yağlarının a vitamini içeriklerine dikkat edilmelidir.
Gebelik öncesi ve sırasında gereğinden fazla kilo alımı hem bebeği hem de anneyi riske sokmaktadır. Bu sebeple şeker ve yağ içeriği yüksek olan hamur işi ve fast food tarzı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Fazla kilolu olan anne adayları gebelik öncesi fazla kilolarını verdikten sonra hamilelik planlamalıdır.
Alkolden kaçınılmalıdır. Haftada 1 kez ve 1 kadehten fazla alınmamalıdır.
Bu dönemde hangi vitaminleri almalıyım?
Gebelik düşünen bir anne adayının bebeği beyin ve omurilik gelişimine katkıda bulunacak folik asit kullanması yerinde olur. Günlük 400 mg folik asit yeterlidir. Aynı zamanda yiyeceklerle de folik asit alımı desteklenebilir. Bu yiyecekler; ceviz, badem, mercimek, kuru fasulye, esmer ekmek, esmer pirinç, ıspanak, marul, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerdir.
Hamilelik öncesi demir eksikliği anemisi olan anne adayları mutlaka tedavi görmelidir. En önemli demir kaynakları karaciğer, kırmızı et,tavuk, balık, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, kuru yemişler, pekmez, kurubaklagillerdir. Kırmızı et haftada 2 kez tüketilmelidir. Demir kaynakları C vitamini ile beraber alındığında demirin vücutta kullanılabilirliği artar. Bunun için Et yemeğinin yanında salata, kahvaltıda yumurtanın yanında söğüş sebze ve portakalsuyu tüketilebilir. Ancak demir kaynaklarının yanında kafein, koyu demli çay, kahve tüketmemeye, yine kepek ekmeği yerine tam buğday, yulaf gibi ekmekleri tüketmeye özen gösterilmelidir.
Hamilelik döneminde annenin kalsiyum kaynaklarının yeterli seviyede olması gerekir. Aksi halde bebek yeterli kalsiyum alamadığı dönemde anne kaynaklarını da kullanır ve böylece annede de kalsiyum yetersizliği görülür. Bu nedenle gebelik öncesi kalsiyum depolarının dolu olması önemlidir. Günlük kalsiyum ihtiyacı yetişkinlerde 1000mg kadardır. Bunu karşılayabilmek için günde 2-3 porsiyon süt, yoğurt, peynir, koyu yeşil yapraklı sebze tüketilmelidir. Gereksinimin arttığı durumlarda doktor kontrolünde kalsiyum takviyesi alınabilir

7 Mart 2012 Çarşamba

7.mektup


Bebeğim büyüyorsun. Nefes alıyorsun belki içimdeyken dışarıda olup bitenleri de hissediyorsun. 4. Ayı bitiriyoruz seninle. Artık yolu yarılamış sayılırsın. Gördüğümüz ve bildiğimiz kadarıyla oldukça hareketli ve sağlıklı bir bebeksin. Melekler koruyor seni annecim. Ben den bile koruyorlar.bazen üzülüp ağlıyorum,kendimi yalnız ve çaresiz hissediyorum böyle anlarda kendimi sana karşı suçlu hissediyorum. Sana layık olduğun gibi bakamıyor olabilirim. Ama bil ki seni canımdan çok seviyorum. Seni içimde hissetmeye başladıktan sonra bu mucizeye daha da inanır oldum. Eğer orda seni rahatsız edecek, sağlığına zarar verecek bir şeyleri farkında olmadan da olsa yaptıysam beni affet. Sana zarar verecek, seni üzecek davranışlar ve olaylardan ne kadar uzak durmaya çalışsam da hayat öyle zor ve öyle acı ki annecim bazen bende dayanamıyorum işte. Sen çok masum,günahsız bir meleksin içimde hayata tutunmaya çalışan. Benim meleğimsin. Benim oğlumsun. Hayatımın ışığısın. Seni okadar özledim ki. Yanımda olmana kokunu duymaya ihtiyacım var. Sen büyüdükçe anlayacaksın seni kadar sevdiğimi. Umarım sana layık olduğun hayatı , sevgiyi verebiliriz. Bizim acemiliklerimiz yanlışlarımız seni üzmez ve biz bunlardan pişmanlık yaşamayız ama bil bebeğim her ne olursa olsun sen benim hayatımda ki en önemli ve en öncelikli varlıksın. Senin için mutluluğun için bir dakika bile düşünmeden sahip olduğum her şeyden vazgeçebilirim.

Seni seviyorum annen.

27.10.10

6.mektup


Canım bebeğim,

Seni yaklaşık 11 haftadır. Bir bilgisayar ekranından takip ediyoruz hem de büyük  bir heyecanla. Doktora her gidişimde sende ki değişiklikleri görmek için büyük bir heyecan yaşıyorum. Seni ekranda gördüğümde ise yaşadığım duygu mutlulukların en güzeli aslında tarifi olmayan bir duygu. Ve en son gördüğümde ise  21.09.2010 bu tarihi hiç unutmayacağım. Sen kocaman bir bebek olmuştun artık. Yaklaşık olarak 5.5 cm boyunda ki parmak bebeğim benim karnımın içinde taklalar atıyor, elini ağzına almış parmağını emiyor ve oldukça keyifli olmalısın ki bacak bacak üstüne atmış keyif çatıyordun. Cinsiyetinin erkek olduğuna dair bir takım fikirler oluşsana aklımızda henüz cinsiyetini bilmiyoruz. Bunu da öğrenmek için oldukça sabırsızlanıyoruz. İsmini düşünüyoruz. Ne olsa acaba diyoruz ? sanırım karar verdik ALİ ARAS KARAKOÇ  ya da ALİYE NİSAN KARAKOÇ  her ikisi de kulağa hoş ve güçlü geliyor değil mi? Umarım büyüdüğünde sende isminden memnun olursun. Bizim için şu an senin cinsiyetin büyük merak konusu olsa da asıl önemli olan senin sağlıklı olman. Sen bizim parçamızsın seni çok merak ediyoruz . seni çok seviyoruz . artık gel annem yaa özledim merak ediyorum kucağıma almak istiyorum seni. Koklamak sarılmak istiyorum .



Annen

23.09.10 

5. mektup


Evet minik şeytan artık geliyorsun. Yoldasın bizde bunu yeni öğrendik ve çok mutlu olduk yaklaşık olarak 8 ay sonra seni kucağımıza alacağız ve bunu büyük bir heyecanla bekliyoruz. Seni çok seviyoruz. Babanla sana isim düşünüyoruz . odanı düşünüyoruz minik ellerini ayaklarını atacağın şen kahkahaları….  Seninle ilgili olan her şey bizim için çok ilginç bir öykü adeta. Yeni şeyler öğreniyoruz senin için yediklerime dikkat ediyorum iyi besleniyorum ki sende sağlıklı tombiş bir bebek ol. Ananen deden  babannen herkes merakla seni bekliyor . biliyormusun yarın doktora gideceğiz babanla. Seni görmek için .. çok heyecanlıyım seni görmek için sabırsızlanıyorum. Elim sürekli karnımda dolaşıyorum seni hissetmek sana dokunmak sana yakın olmak istiyorum ve sende karnımdayken dışardakilerin seni nekadar seveceğini düşünmeni istiyorum . bebeğim seni çok seviyorum

Annen